Fika med tårar, ungdomar och förebilder

På tisdagseftermiddagen arrangerades världshistoriens allra första My Attitude Inspirationsfika. En riktig milstolpe för vår del!

Det bjöds på fika med samtal och presentation. Närmare 50 nyfikna och engagerade hade sökt sig till teatern på Ale Kulturrum, Nödinge. En härlig bredd!
Vi fick höra berättelser från Erik och Saja, ungdomar som just nu är med i någon av My Attitudes ungdomsgrupper, och hur de upplever det. Erik och Saja går i årskurs 8.

Våra ungdomssamordnare Shkar Nawzad och Malin Milli berättade om pedagogiken och processen kring träffarna. Vi fick även veta att träffarna kan innehålla allt från samtal om pressen i skolan och nuvarande lustgastrend till att lära sig skriva CV och samhällsaktuella händelser och kopplingar till blåljuspersonal och yttrandefrihet. Målsättningen med träffarna är att erbjuda en plats där man som ungdom finner gemenskap, trygghet och någon att prata med – allt i syfte att stärka synen på sig själv, börja måla upp sina framtidsdrömmar, förstå varför det är så viktigt att fixa skolan (få godkänt) och inte minst, att man inte är ensam kring sina funderingar om livet.

Vi pratade också om förebilder och hur dessa styr och påverkar ungdomarna (och vuxna). Därför är det oerhört viktigt vilka förebilder man har runtomkring sig. Det är exempelvis därför våra gruppledare i My Attitude är yngre personer som vet hur det är att vara ung, vilka utmaningar det för med sig och hur det fungerar i just den orten man växer upp i. På så vis kan de stötta de yngre ungdomarna. Gruppledare Khaled Sami, 17 år berättade om sin roll och sina funderingar kring uppdraget. Väldigt bra!

Shkar och Malin påpekade också att för ungdomar som saknar förebilder kan det vara lättare att fångas in i miljöer och sammanhang där människor erbjuder lite mer ljusskygga aktiviteter…

Emrik Eklund, Ahlafors IF/Ale United och Magnus Lycklund, Nödinge SK/Ale United representerade föreningslivet som äger konceptet My Attitude och de berättade om hur organisationen ser ut och vilka möjligheter detta koncept levererar in till föreningarna och ut till sina medlemmar och orterna de verkar på.

Ale Kommuns strategiska samordnare för trygghet och missbruksprevention Dzemal Sabovic bjöds upp scenen och tillsammans med en talande bild visade han var i en ungdoms liv My Attitude gör skillnad och hur det kan påverka/styra i en annan riktning. Mycket intressant.

Allt avslutades med ett gäng öppna frågor där bland annat lokaltidningen Alekurirens representant Per-Anders Klöversjö frågade om My Attitudes finansiering och Ale Kommuns insats i satsningen. Projektledare Claes Berglund redogjorde för läget om att kommunen och dess tjänstemän i allra högsta grad är en stor positiv, bidragande anledning till att vi är där vi är idag. Däremot finns ingen större, grundläggande finansiering från kommunen i nuläget.
Just nu har My Attitude en treårig grundfinansiering via ett bidrag från Västra Götalandsregionen, Folkhälsa men redan i september går den ersättningen ner ett hack vilket gör att finansieringen måste öka någon annanstans ifrån.
Mikael Berglund, kommunalråd i Ale (ej släkt med Claes), fanns på plats i teatern och uttryckte hur imponerad han var över föreningarnas initiativ kring My Attitude och såg fram emot fortsatt dialog.

Samarbete med näringslivet och sponsring därifrån är också ett sätt att finansiera satsningen, i alla fall delar av den, och på plats fanns representanter från näringslivet i form av Alebyggen, ICA Kvantum Ale Torg och Länsförsäkringar Älvsborg.
Joel Engblom, Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar berättade lite kort om deras samarbete med My Attitude och deras satsningar på innanförskap och att fixa skolan.

Med ungdomarnas fantastiska prestationer på scen (där kom tårarna hos vissa i publiken) och värmen från alla på plats avslutades inspirationsfikat för denna gång med orden: Nästa gång fyller vi varenda stol i teatern!

 


Vill du komma i kontakt med My Attitude:
Claes Berglund, Projektledare
0709-679131, claes.berglund@myattitude.se