My Attitude möter…

…Joel Engblom!

Ni som följer My Attitude vet ju att vi har en massa spännande, fina och kompetenta människor runtomkring oss som pushar, peppar och utmanar oss på vår resa.

Vi tycker dessa personer är så fantastiska att vi lanserat My Attitude möter… – en slags intervjuserie där vi intervjuar och presenterar några av alla inspiratörer vi träffar. Vi hoppas och tror att läsningen kommer göra att du blir lika inspirerad av de som vi!

Denna gång är turen kommen till Joel Engblom, Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Älvsborg och samtalet kom att handla om ungdomar, världsläget, innanförskap, betydelsen av att fixa skolan, ungas drömmar och hans jobbuppdrag.

Trevlig läsning!

Några korta, snabba om Joel Engblom:

Yrke: Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Älvsborg
Ålder: 35
Bor: Borås
Annat: Ursprung i Hälsingland, därför bandyfrälst
Framtidsdröm: Att mina barn ska bli stora nog för att vi ska tågluffa i Europa!


1. Hur har det utmanande världsläget med invasionen av Ukraina påverkat dig?
Joel: Det är oroande – för min generation är det första gången vi upplevt krig i Europa på det här sättet. Som förälder är det svårt att ta in vilka fasor som många familjer går igenom just nu. 

2. Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? Vad händer? Vad gör du?
Joel: Jag är ansvarig för både vårt sponsringsarbete och vårt hållbarhetsarbete. Det innebär många kontakter med föreningar och organisationer runt om i vårt område, så jag pratar mycket med människor om hur vi som bolag kan stötta arbetet med ett tryggare lokalsamhälle. Det är fantastiskt att se vilket engagemang det finns i Älvsborg, Västra Götaland!

3. Vad betyder ordet innanförskap för dig?
Joel: För mig betyder innanförskap att man som individ har samma möjligheter och rättigheter som andra. Det ska gälla oavsett var man bor eller vad man kommer ifrån. Det kan handla om att man som ung mår bra både psykiskt och fysiskt, att man har möjlighet att syssla med fritidsaktiviteter där man kan få fler vuxna förebilder att lära sig av. 

4. Du pratar ofta och mycket om hur viktigt det är att ungdomarna fixar skolan. Vad menar du med det och varför är det viktigt?
Joel: Det hänger ihop med innanförskap! Idag är det viktigt att få behörighet till gymnasiet, för att kunna få utbildning och jobb i framtiden. Var sjunde elev klarar inte betygen i nian för att läsa vidare på gymnasiet. Det betyder minst tre elever i varje klass! Det finns tydliga samband i forskningen mellan betygen i nian och risken att hamna i utanförskap på olika sätt. Det kan handla om psykisk ohälsa, kriminalitet, missbruk. Ju fler som klarar skolan, ju fler hamnar i innanförskap – vilket i förlängningen skapar ett tryggare samhälle. Det är något vi alla vinner på. 

5. Vad tyckte du var en utmaning när du var ung?
Joel: Det var svårt att passa in – och att veta vem man ville vara. Speciellt på högstadiet tyckte jag. För att passa in kunde jag göra saker som jag inte skulle gjort idag och nog inte ville göra då heller egentligen. Jag upplevde att det blev bättre på gymnasiet.

6. Länsförsäkringar Älvsborg lägger årligen massor av engagemang och pengar för att stötta föreningslivet i regionen, varför?
Joel: Som bolag kan inte vi förändra världen ensamma. Men vi vet att vi vill vara med och bidra till tryggare kommuner i alla 19 kommuner där Länsförsäkringar Älvsborg finns. Därför stöttar vi föreningar och organisationer i vårt område som skapar förutsättningarna för ungas innanförskap. Vi stöttar mer än 100 idrottsföreningar, men också organisationer som RFSL Sjuhärad som driver fritidsgård för unga HBTQ-personer och eller Näktergalen i Trollhättan som jobbar med att bygga broar mellan studenter på Högskolan Väst och barn från Kronogården. Och vi stöttar läxläsningsorganisationer i både Trollhättan och Borås så att fler klarar skolan. Vi tror att det krävs en helhetsbild kring unga för att de ska må bra och ett engagemang på flera fronter.

7. Varför är det viktigt att som ungdom ha drömmar? 
Joel: Det är jätteviktigt att visualisera sina drömmar! Det kan vara svårt att veta vad man vill bli och drömmer om när man är 14-15 år – och många har inte med sig från hemmet vilka möjligheter man har att studera vidare efter gymnasiet – eller vikten av det. Så där behöver vi alla hjälpas åt så att man som ungdom förstår vilka möjligheter man har och vad man kan sträva mot.

8. Länsförsäkringar Älvsborg är partner till My Attitude. Varför är ni det?
Joel: Det enkla svaret är: för att vi tror att det är viktigt. Vi tror på att stötta organisationer som på olika sätt vill bidra till tryggare lokalsamhällen och ungas framtid. My Attitude är speciellt för att de jobbar för att stärka unga som inte helt hittat sin väg än i livet. Det är spännande att se om projektet kan utvecklas till en modell som kan användas i fler kommuner.

9. Om du skulle ge My Attitude ett enda tips på vägen, vilket blir det?
Joel: Fortsätt att driv er idé under hela projekttiden och hitta de gemensamma nämnarna och funktionerna som finns i kommuner och organisationer. Ska man göra ett projekt som fungerar överallt måste det vara lätt att kopiera rollerna och arbetssätten.

10. Om du skulle ge en ungdom ett enda tips på vägen, vilket blir det?
Joel: Fixa skolan – det kommer du aldrig att ångra att du gjorde!

11. Näst sista frågan. Vem har du som personlig förebild och varför?
Joel: Oj vad svårt. Jag får lämna den frågan hängande!

12. Sista frågan. Vem skulle du vilja äta middag med och vilken är den första frågan du skulle ställa till den personen?
Joel: Anders Tegnell har imponerat på mig som en trygg folkbildare under pandemin. Första frågan: hur kan du ha ett sådant tålamod?

My Attitude tackar Joel för pratstunden samt för allt han och hans kollegor på Länsförsäkringar Älvsborg bidrar med till oss!

Vid tangenterna för My Attitude
Claes Berglund