My Attitude möter…

…Lina Nashabat!

Vi tycker det absolut bästa med My Attitude är alla spännande och härliga människor som finns runt omkring oss och som vi möter i olika sammanhang. Alltifrån våra fina ungdomar till någon av våra viktiga samverkansparter.

Vi tycker dessa personer är så fantastiska att vi nu lanserar My Attitude möter… – en slags intervjuserie där vi intervjuar och presenterar några av alla inspiratörer vi träffar. Vi hoppas och tror att läsningen kommer göra att du blir lika inspirerad av de som vi!

Först ut är Lina Nashabat, My Attitudes härliga ungdomsledare.

Lina

Några korta, snabba med Lina:

Gör: Studerar en Master i Internationell Handel på Handelshögskolan, arbetar som ungdomsledare på My Attitude, ungdomsledare på Ungkan och som säljkoordinator på CellMark

Ålder:
25

Bor:
Nödinge

Framtidsdröm:
Att bara välja en dröm är svårt då jag har många… Men en dröm är att göra karriär utomlands och lyckas som managementkonsult på ett häftigt bolag. Med det vill jag sedan inspirera andra, främst unga. Och sen gärna komma tillbaka till Nödinge och jobba med ungdomar igen på ett eller annat sätt!

1. Varför tackade du ja till uppdraget som ungdomsledare för My Attitude?
Lina: När min vän Shkar Nawzad, som även är ungdomssamordnare för My Attitude, presenterade projektet för mig blev jag såld direkt. Jag tackade ja till My Attitude för att jag älskar jobba med ungdomar, jag känner att jag har mycket att ge dem.

Att få jobba med ungdomar i ett område där jag själv växt upp har gett mig ett försprång i arbetet då ungdomarna och jag delar liknande erfarenheter. Det har gjort det möjligt för både dem och mig att kunna relatera till varandra och skapa en bra gemenskap. Utöver att jag har mycket att ge så får jag väldigt mycket tillbaka, det är väldigt givande att jobba med våra ungdomar. 

2. Vad är det tuffaste/svåraste med att vara ungdom idag?
Lina: Det går tyvärr inte att peka ut ett enstaka problem. Ungdomar idag möter olika svårigheter, som alla ungdomar gjort genom tiderna. Allt ifrån relationer till att man håller på att växa in i att bli en egen person.
Utöver de “traditionella problemen” lever vi alla i en digitaliserad värld på ett annat sätt än tidigare, som enligt min upplevelse kan vara väldigt påfrestande för unga. De sociala medierna skapar mycket hets kring skönhetsideal till exempel. Detta kan leda till psykisk stress. Dock är det inte enbart pressen kring utseende som är – ungdomar lägger ju även i princip upp allt de gör på sociala medier, exempelvis när de umgås. Är man en ungdom som inte har jättemycket vänner kan detta skapa väldigt mycket ångest och stark känsla av utanförskap.

3. Hur kan/bör föräldrar stötta sina tonårsbarn?
Lina: Föräldrar bör stötta sina barn genom att ha öppna diskussioner, skapa en trygg miljö för sin tonåring i hemmet där de känner att de får vara sig själva och kunna prata med sina föräldrar. Jag tror starkt på att föräldrar bör vara barnets trygghet genom att visa att de är där oavsett vad som händer och att de inte dömer sitt barn. Exempelvis genom att få barnet att förstå att de också varit unga och att det inte alltid är lätt att vara tonåring. Ett sådant förhållningssätt till sin ungdom kommer ge en förälder mer insyn i deras barns liv.
Föräldrar bör hitta balansen mellan att vara konsekventa men ändå förstående.

Nu kommer jag låta lite hård, men barn behöver inte föräldrar som är deras kompisar utan de behöver en trygg punkt som dom kan vända sig till, en stabil vuxen som dom känner har koll på läget. Därmed behövs den balansen jag precis beskrev. 

4.Vad betyder ordet systerskap för dig?
Lina: Systerskap för mig innebär att kvinnor i alla åldrar stöttar och hejar på varandra.
Alla behöver en syster oavsett om det är en biologisk sådan, en kompis som blivit som en syster eller den ungvuxna tjejen i Nödinge (jag) som aldrig slutar prata med ungdomarna runtomkring.
Systerskap är utbyte av erfarenheter och idéer där man kan lära sig av varandra och finnas där när det behövs. På grund av de strukturella och institutionella svårigheterna kvinnor möter, enbart på grund av att man är kvinna, är det viktigt att vi håller ihop och stöttar varandra. Det är viktigt att bryta stigmat om att kvinnor är avundsjuka och inte vill varandra väl – det finns plats för oss alla på toppen, men det är strukturella problem som är implementerat i vårt samhälle sedan långt tillbaka.

Därför är det viktigt att prata med tjejer i tidig ålder och få de att förstå att vi inte tävlar mot varandra utan det jag önskar för mig önskar jag även för min syster. 

5. Hur har tiden med pandemin påverkat dig?
Lina: Det har självklart vart en utmanande tid, i vissa stunder har det vart läskigt då det var en oklar smitta man visste liksom inte vem det skulle drabba. Men generellt har jag klarat mig bra, om något har det vart en utvecklande tid. Vi lever fortfarande i oklara omständigheter men det gäller att försöka blicka framåt ändå. 

6. Vad tyckte du var en utmaning när du gick i högstadiet?
Lina: En stor utmaning för mig var att veta var jag passade in. Jag kunde ofta känna mig missplacerad trots att jag hade väldigt mycket vänner så kände jag ändå att ingen riktigt förstod mig. Så under mina tonår grubblade jag mycket över om “vem är jag” och “vart passar jag in”..

7. Vår ungdomssamordnare Shkar pratar ofta om vikten att hjälpa ungdomarna att visualisera sina drömmar. Håller du med honom, är det viktigt? Varför/varför inte?
Lina: Jag håller absolut med Shkar. Ungdomar idag har väldigt svårt att se bortom deras verklighet, därför är det viktigt att dom drömmer stort och föreställer sig hur livet ser ut när dom lever sin dröm. De måste bara lära sig att det är okej att misslyckas, och att man måste misslyckas innan man lyckas. 

8. Om du skulle ge organisationen My Attitude ett enda tips på vägen, vilket blir det?
Lina: Främsta tipset skulle vara, fortsätt jobba med ungdomarna som ni gör idag. Släpp de inte och låt de för alltid känna att de är en del av något större. 

9. Om du skulle ge en ungdom ett enda tips på vägen, vilket blir det?
Lina: Tvivla aldrig på dig själv och allting som är menat kommer att komma i sin tid. 

10. Näst sista frågan. Vem har du som personlig förebild och varför?
Lina: Min mamma, hon är den mest hårt arbetande och starkaste människan som jag har träffat,  hon har lärt mig allt jag kan idag. När jag blir stor vill jag bli exakt som min mamma. 

11. Sista frågan. Vem skulle du vilja äta middag med och vilken är den första frågan du skulle ställa till den personen?
Lina: Martin Luther King. Den första frågan jag skulle ställa är “vad krävs långsiktigt för att förändra ett samhälle till det bättre?”

My Attitude tackar Lina för allt hon gör för våra ungdomar och för pratstunden – lycka till med alla dina drömmar!

Vid tangenterna för My Attitude
Claes Berglund