Polisen: Stor oro för ungdomsrekrytering till gängen i sommar

I en artikel i Göteborgs-Posten den 2 juli varnar polisen för att denna sommar kan innebära en “riskfylld cocktail”.
Dels kan barn på sommarlov bli ett lätt byte för gäng som rekryterar för nya våldsdåd och dels är det ganska många tongivande kriminella som denna sommar släpps ur fängelse, varnar chefen för polisens underrättelsetjänst Jale Poljarevius.

Till artikeln (inloggningskonto kan behövas):
https://www.gp.se/nyheter/sverige/polisen-befarar-farlig-valdscocktail-i-sommar.2b912319-0586-5bd9-89d1-e2f5309ab6b4


Orolig förälder i Ale? Ring Familjestöd

Är du förälder i Ale och orolig för din ungdom kan du ringa familjestöd på 0303-703753 och prata om dina funderingar med kunniga och erfarna personer.

Telefonen är bemannad:
Tisdagar, kl 10.00 – 11.00
Torsdagar, kl 13.00 – 14.00


Hisingen

På Hisingen har polisen, skolan och socialtjänsten gått ut med brev där de varnar föräldrar.

– Risken blir större nu när barnen saknar sociala aktiviteter och skolan är stängd, säger Hans-Jörgen Ostler, kommunpolis på Hisingen.

Rekryteringen innebär att barn och unga får i uppdrag att utföra kriminella handlingar. Det kan till exempel vara att vakta områden och förvara narkotika eller vapen åt äldre kriminella.

– Vi har sett barn i så låga åldrar som i åttaårsåldern som fått uppdrag av kriminella personer, säger Hans-Jörgen Ostler.

Hans-Jörgen Ostler. Foto: Polisen
Tipset till föräldrarna

Polisen har över tid sett barn och unga som själva söker uppdrag på sociala medier. Det kan handla om grova våldsuppdrag. Därför är det viktigt för föräldrar att hålla koll på de varningssignaler som finns, berättar kommunpolisen.

– Kommer barnet hem med kläder som du inte köpt eller en ny mobiltelefon. Har de egna pengar som du inte gett dem? Då är det viktigt att vara nyfiken som förälder, säger Hans-Jörgen Ostler.

”Sanktioner mot de kriminella”

Att stoppa rekryteringen av unga till kriminella gäng är något polisen jobbar aktivt med. Bland annat genom att informera föräldrar och skola. Polisen anmäler också till socialtjänsten – när ett barn befinner sig i riskmiljöer.

Hur ska ni stoppa kriminella från att rekrytera de unga?

– Barn ska få lov att vara barn. Är det så att man rekryterar barn så kommer vi att genomföra kraftfulla sanktioner mot de kriminella. De kommer att jagas.


Polisens tipsar

På polisens hemsida kan man läsa mer om “Så här rekryteras barn och unga in i kriminalitet”, där finns också tips på hur man kan agera som förälder samt vart man vid behov kan vända sig för att få stöd:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/brott-mot-barn-och-unga/unga-i-riskzon/ar-du-orolig-over-att-ditt-barn-ska-luras-in-i-kriminalitet/

/My Attitude