UG: De gör barn till gängsoldater

”Slippa smutsa ner dina händer”

De är djupt involverade i den våldsvåg som skakar Sverige. Och de anlitar barn för att utföra våldsdåden. I Uppdrag gransknings serie ”Skyttarna” berättar flera gängkriminella om sin nattsvarta logik.

– Det är lättare att få en liten unge att göra saker åt dig. För att slippa smutsa ner dina händer, säger ”Adam”.

I förhör upprepar de oftast ”ingen kommentar” men mot löfte om anonymitet berättar de om livet som kriminell för Uppdrag gransknings reporter Karwan Faraj. Han har under det senaste året fått kontakt med flera av dem som idag är aktiva inom de kriminella gängen.

En av dem är ”Adam”. Han beskriver barnen som unga soldater, som lätt kan manipuleras och tränas upp att bli känslokalla skyttar.

”Det är just därför My Attitude finns”

Shkar Nawzad, ungdomsansvarig och initiativtagare till My Attitude kommenterar Uppdrag gransknings serie som skrämmande men också igenkännande.

“Vi såg delar av detta i vår hemort också. Hur äldre män försökte bli kompis med ungdomarna. Det var ju just därför vi drog igång My Attitude. Erbjuda ungdomarna ett alternativ”

Enligt polisen så är det just nu lugnare i Nödinge än vad det var för några år sedan. 
– Men just därför får vi inte sluta finnas där för våra ungdomar! Speciellt för de som ännu inte hittat sin gemenskap att vara och må bra i, säger Shkar.

“Det känns som att vi borde starta My Attitude grupper i alla orter så att fler ungdomar får en gemenskap och trygghet”

Shkar Nawzad, ungdomsansvarig My Attitude

”Om jag inte lyckas ta dig tar jag din farsa”

”Danial” kommer maskerad och beväpnad till intervjun. Att använda sig av yngre har blivit lukrativt, menar han, och att den yngre generationen ”steppar upp riktigt bra.” Han beskriver en värld där alla är potentiella måltavlor, ingen går säker och där regler helt har satts ur spel.

– Vi kör inte med några regler. Är du min fiende kommer jag göra allt för att ta dig. Om jag inte tar dig, tar jag din bror. Om jag inte lyckas ta dig, tar jag din farsa.

De allt yngre kriminella är en utmaning för polisen. Jale Poljarevius är underrättelsechef för Polisregion mitt och har sett förändringen under de senaste åren.

– Det är väldigt sorgliga negativa trendbrott. Och de här skyttarna är försatta i sådana tillstånd där de tar helt fel människor. Det är egentligen helt sjukt.

Serien ”Skyttarna” ingår i Uppdrag gransknings satsning om gängkriminalitet under våren. Se serien ”Skyttarna” i SVT Play