My Attitude möter…

…Malin Milli!

Ni som följer My Attitude vet ju att vi har en massa spännande, fina och kompetenta människor runtomkring oss som pushar, peppar och utmanar oss på vår resa.

Vi tycker dessa personer är så fantastiska att vi lanserat My Attitude möter… – en slags intervjuserie där vi intervjuar och presenterar några av alla inspiratörer vi träffar. Vi hoppas och tror att läsningen kommer göra att du blir lika inspirerad av dem som vi!

Denna gång är turen kommen till Malin Milli.
En sann humanist som bokstavligen brinner för våra ungdomar! Förutom att Malin ligger bakom My Attitudes ungdomsprogram är hon också ungdomsbehandlare inom Ale Kommun, maka, mamma och ett stort föredöme när det gäller att våga sticka in näsan och fråga ungdomarna; – vad gör ni?

Trevlig läsning!

Några korta, snabba om Malin:
Gör: Ungdomsbehandlare i Ale Kommun och ungdomssamordnare My Attitude
Ålder: 44
Bor: Nödinge
Framtidsdröm: Bli gammal med min Marcello med fötterna i havet i Italien

1. Beskriv ditt uppdrag som ungdomssamordnare på My Attitude
Malin: Mitt uppdrag som ungdomssamordnare är brett och innefattar mycket vilket jag uppskattar. Några av mina uppdrag är att; handleda ungdomsledarna, planera tematräffar, utvärdera och följa upp ungdomsgrupperna samt tillsammans med vår projektledare Claes, ungdomssamordnare Shkar och andra aktörer i kommunen utveckla verksamheten framåt.
En stor del av uppdraget är också att skapa relationer, vara närvarande i dessa och jobba aktivt för våra ungdomar som ingår i My Attitude-satsningen. Dels genom tematräffarna, dels att finnas till hands på sociala medier och telefon. Jag finns också till för föräldrarna till våra underbara ungdomar. Vi håller föräldraträffar 1–2 gånger per grupp och finns till för enskilda samtal när behov finns. För att sammanfatta så handlar det om att skapa möjligheter på olika sätt för våra ungdomar att växa och utvecklas i.

2. Du har ju också en heltidstjänst på Ale Kommun, berätta om den
Malin: Mitt uppdrag som ungdomsbehandlare är att erbjuda stöd och samtal för att hjälpa ungdomen/ar i sin livssituation. Det kan handla om mående, familj, kriminalitet, droger och alkohol.

3. Ditt innerliga och enorma engagemang för barn och ungdomar var kommer det ifrån?
Malin: Oj, vilken bra fråga 😊
Det kommer sig nog av att jag alltid haft inställningen att ungdomar är vår framtid och hur vi förvaltar våra unga kommer att avgöra allas framtid. Våra ungdomar håller oss levande och får oss alla framåt. Som ungdom upplevde jag att samhället och en del vuxna inte tog ungdomars röster och känslor på allvar, utan såg de unga som mindre vetande. Jag kommer ihåg att jag tidigt reagerade på maktperspektivet som infann sig, vuxen kontra ungdom, och bestämde mig där och då att arbeta för att minska detta. Nu när jag är ”lite” äldre finns det inget som kan ge mig så mycket påfyllnad av energi som att samtala med ungdomar. De utvecklar mig ständigt och håller mig på tårna.

4. Vad var dina utmaningar som ung?
Malin: Att inte ta strid för allt. Istället välja mina strider för att spara på min energi. 

5. Du är ju en person som har lätt att visa känslor. Hur har det hjälpt dig i arbetslivet?
Malin: Känslor är något fantastiskt, det är kroppens ventilation. Men man behöver ta ansvar för sina känslor så att de inte tar över. Känslor har hjälp mig på många sätt i arbetslivet. Dels genom att vara min ventilation, dels för att driva mig framåt. Jag tror att mina känslor hjälpt mig att skapa tydlighet och förståelse hos mina arbetskollegor och ledning. Många ungdomar har en massa känslor som far runt inom dem, vilket jag kan relatera till och som vi tillsammans kan arbeta med. Ibland kan omvärlden uppfatta en tonåring eller ung vuxen som ”arg” när det egentligen handlar om en ledsen och missuppfattad ungdom. 

6. Du är ju en person som har lätt att visa känslor. Ger det någon gång extra utmaningar i arbetslivet, när i så fall?
Malin: Min största utmaning är att hålla koll på min egen inre eld. Jag är aldrig orolig för att min eld skall slockna men jag vill inte att någon skall brännas av den. När elden brinner extra har jag lätt att bli för lösningsfokuserad och dra i gång för fort vilket kan medföra att alla inte är med på tåget.

7. Ungdomarna i Ale 2022, hur mår de skulle du säga?
Malin: Jag skulle säga att de mår som de flesta runt om i landet, största delen av de mår bra och vardagen funkar fint. Genom att fått jobba med My Attitude under ett par år har jag upplevt att en del ungdomar känner sig stressade och upplever ett utanförskap. Känslor av misslyckande och att inte räcka till infinner sig hos våra ungdomar. Jag upplever att en del av våra ungdomar i Ale Kommun har känslor av att inte passa in någonstans och att de känner sig ensamma. 

8. Vad kan vi vuxna göra för att bättre stötta våra ungdomar?
Malin: Prata med dem och med varandra – visa våra ungdomar att vi alla tillsammans finns till för dem, med andra ord samverka. Bemötande är a och o. För en ungdom kan det betyda väldigt mycket att någon vuxen hälsar på dem vilket kan generera i känslor att blivit sedd. Vi behöver bemöta ungdomar som högst kompetenta personer som faktiskt är proffs på sina egna liv. Inte prata över huvudet på dem eller prata fackspråk som skapar utanförskap. Vill vi ha ungdomar som är drivna i sina egna liv måste vi skapa arenor där de är delaktiga.

9. Du är mamma, vad oroar du dig för kring dina barn?
Malin: Oj, oj, nu tänds den elden som jag nämnt tidigare 😊. Det jag oroar mig mest för är att de inte skall känna att världen ligger för deras fötter. Att de skall känna att omvärlden stoppar deras drömmar genom exempelvis normer eller antaganden om hur man skall vara. Jag vill inte att de skall uppleva att de sätts i fack.

10. Om du skulle ge en ungdom ett enda tips på vägen, vilket blir det?
Malin: Sluta aldrig tro på dig själv! Du är fantastisk!

11. Näst sista frågan. Vem har du som personlig förebild och varför?
Malin: Oj. Svårt. Hmm.
Men jag landar till slut i att Pippi Långstrump är en härlig förebild för mig, både när jag var barn och nu. Hon är en väldigt stark person inte bara fysiskt utan också psykiskt. Pippis vardag är både högt och lågt men trots detta lyckas Pippi skapa struktur och trygghet för sig själv. Pippi är tydlig med sitt värde och vad hon tycker både om smått och stort. Pippi gör ingen skillnad på personer, gammal, ung, kung eller tjuv. Alla har en plats hos henne. Pippi är en modig person som står upp för andra i vått och torrt. Inte nog med att hon har alla dessa egenskaper hon kan även åka skridskor inomhus, dricka sockerdricka ur sitt träd och köpa presenter till alla barnen i staden, vem hade inte velat det 😊 

12. Sista frågan. Vem skulle du vilja äta middag med och vilken är den första frågan du skulle ställa till den personen?
Malin: Paulo Freire!
Och frågan skulle bli; – Kan du ge mig några tips på hur vi här i Ale kommun kan jobba för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra ungdomar att känna sig lyckade och våga tro på sig själv och sina egna förmågor?

Vid tangenterna för My Attitude
Claes Berglund

 


Fler nyheter från My Attitude
– Klicka på bilden för att komma till nyheten:

Nationalekonom: En gängkriminell kostar samhället 23 miljoner kronor
Midsommarfirande i Nödinge – My Attitude-ungdomar arrangerade